Noorwegen Natuurlijk!

Noorwegen Natuurlijk!

We wonen nu precies een halfjaar in Noorwegen, en ik moet zeggen dat ik hier nog geen dag spijt van heb gehad. Alles lijkt hier op zijn plek te vallen en ik zit lekker in de flow. Wat is mijn succesformule? Meer daarover in deze nieuwsbrief/blog. Opdat het jou ook mag inspireren stappen te zetten naar een liefdevol en bewuster 2024.

In deze blog lees je ook meer over:

De websites norwayretreat.com en onlinebrainspotting.nl zijn zowel qua vormgeving als inhoud compleet vernieuwd. Surf er gerust heen. Vragen, reacties of feedback zijn altijd welkom!

Vennlig hilsen og god nyttår,

Lars Lutje Schipholt

Parelmoerwolken Norway retreat

1. Natuur(lijke plek) doet ertoe

Misschien is het ook door mijn Noorse roots, maar ik voel me helemaal thuis hier. Het klinkt misschien wat zweverig, maar de energie is goed hier in ons vrijstaand houten huis op de berghelling. Ik voel me zoveel meer verbonden met de natuur, met minder prikkels en in veel opzichten veel meer ruimte. 

En wat is het toch vaak genieten van de prachtige uitzichten hier. Zoals wolken onder ons huis, Noorderlicht en ook iets nieuws voor mij: iriserende of parelmoerwolken. En de winter bevalt hier beter dan verwacht. Dit ook dankzij de droge lucht, weinig wind, de afgelopen twee maanden geen regen en weinig dagen met sneeuw.

Is het dan de perfecte plek voor ons? Nee natuurlijk niet. Zo is de steile 1 km oprit naar ons huis niet ideaal. Onze Dacia Dokker mini camper is daar in de winter toch minder geschikt voor. Dus misschien toch maar onze camper komend jaar verkopen en een vierwiel aangedreven Tesla aanschaffen (daar kun je ook in kamperen). Een betere optie dan weer verhuizen 😉

Lars & Marli

2. Energiegevende verbindingen doen ertoe

Ik heb het ook echt goed met Marlí en hier zijn voedt onze relatie. Ook heel voedend voor mij zijn de bijna dagelijkse verdiepende Zoom ontmoetingen. Of het nu 1:1 coach- of therapiesessies zijn of intervisies die ik begeleid, de energie stroomt twee kanten op.

Misschien zijn jouw ervaringen heel anders, maar veel mensen die Zoom sessies hebben ervaren met mij, kunnen beamen dat achter het scherm zitten helemaal niet vermoeiend hoeft te zijn. Vaak doet het niet onder voor fysieke ontmoetingen, integendeel. De tijd vliegt, en er gebeurt precies wat er moet gebeuren.

De sleutel hiervoor? Presence en afgestemdheid waarbij je elkaar niet alleen op cognitief niveau ontmoet. De diepgang, kwetsbaarheid en diepere connectie doet telkens mijn hart openen. Ik voel dan ook diepe dankbaarheid dat ik dit werk mag doen en anderen zo kan supporten.

En wat een contrast met, zeg 10 jaar geleden. Maar ja, toen leefde ik nog helemaal in mijn afgescheiden hoofd en was presence en ‘in het nu leven’ nog een mooi abstract concept…

Kroken boven de wolken

3. Structuur doet ertoe

Voor mij is de dagelijkse regelmaat ook heel ondersteunend om dicht bij mezelf te blijven. Ik ervaar zoveel minder onrust en stress dan in Nederland en word me nog bewuster hoe fijn het is om niet geleefd te worden.

De ochtend start na ontbijt om 8 uur via Zoom met een Hollow Bones Zen meditatie (ook jij bent daarbij van harte welkom trouwens). Later op de dag heb ik dan een of meerdere online meet, coach, therapie of intervisie sessies. Om ‘s avonds als het koud is lekker te chillen bij ons haardvuur. Vroeger zou ik dat saai hebben gevonden maar nu vind ik het heerlijk… Maar ja, toen was ik ook verslaafd aan stress zoals ik jaren geleden in een blog al schreef…

Mijn ontspannen dagritme helpt me om minder reactief te zijn en meer bij mezelf te blijven, en geen speelbal te zijn van emoties, gevoelens en gedachtes. Waarmee de diepgang en impact van sessies alleen maar groter wordt. Want helderheid en heling gaat vooral over zijn en niet over doen…

Deze zomer was een goede test. Ik ben tijdens onze retraites flink uitgedaagd om in mijn kracht te blijven staan. Lees meer hierover in de blog De ultieme Noorwegen pressure cooker experience

Noorderlicht Kroken

4. Voedende context doet ertoe

Onze immigratie naar Noorwegen maakt me weer bewust van wat context met je doet. Een voedende context is belangrijk voor persoonlijke ontwikkeling. Diepe ingesleten patronen doorbreken is moeilijk zonder een plek waar je je thuis voelt. Een plek waar je kunt ontspannen en je ‘systeem’ zich op diep niveau veilig voelt, maakt het gemakkelijker om diep ingesleten patronen te doorbreken.

Ik voel me bevoorrecht hier op een berg in Noorwegen te kunnen wonen. Dankzij ontprikkeldende natuur, verdiepende verbindingen en ondersteunende structuur kan ik hier groeien in mijn authentieke kracht. Ook lukt het me hier nog meer te vertrouwen op mijn eigen intuïtie en ben ik minder bezig met wat anderen van me denken.

Tegelijk voelt het dubbel als ik denk aan al die getraumatiseerde vluchtelingen en oorlogen. Dat het voor steeds meer mensen geen vanzelfsprekendheid is een thuis te hebben, en die vooral bezig zijn met overleven, maakt het voor mij nog dubbeler. Hierover gesproken, hier wonen is voor mij geen vlucht of escape, weg van het ongemak. Ik laat me niet gek maken en laat me niet onbewust leiden door allerlei angsten. Integendeel, ik sluit me niet af voor de realiteit, en daarmee ook niet voor de chaos en disruptie die op ons afkomt. Zo ben ik actief binnen het Center of Human Emergence, waar we ons ondermeer in internationale online bijeenkomsten bezighouden met de situatie in Oekraïne of Israel. 

Ik ben ervan overtuigd dat alleen liefde en bewustzijn de wereld écht ten goede kunnen veranderen. Daar draag ik mijn steentje aan bij door bewustzijnsretraites te organiseren hier in Noorwegen en online anderen te begeleiden in hun verwerking van trauma’s. Meer hierover lees je hierna!

Husjulien Gård winter

Herbron jezelf deze zomer in NoorwegenAfgelopen maanden heb ik veel tijd en energie gestoken in het neerzetten van onze retraites deze komende zomer. Want ik wil natuurlijk niet alleen online werken en stimuleer graag dat mensen ook Noorwegen komen ervaren. 

We hebben goed geluisterd naar de ervaringen van deelnemers. Conclusie is dat de accommodatie van afgelopen zomer helaas niet voldoet. Daarom zijn we op zoek gegaan naar een alternatief. En die hebben we gevonden, niet heel ver van ons huis, in Skåbu. Op een prachtige plek met een unieke bergboerderij van 200 – 400 jaar oud, in de hoogst gelegen plattelandsgemeenschap van Noord-Europa.

En gezien het succes van afgelopen zomer durven we het aan het aantal retraites te verdubbelen van twee naar vier. Met net zoals afgelopen zomer Astrid Hartog (NLP, systemisch werker) ook met twee nieuwe trainers: Ineke van der Blom (beeldend werk, yoga) en Evelien Kouwer (ademwerk, trager). Beiden hebben ook de nodige affiniteit met Noorwegen!

Kom je ook? Boek voor 10 januari, dan krijg je 10% korting!

Boek nu en pak die 10% korting

“Mooi programma! Ik ben echt weer dichter bij mezelf gekomen. Je krijgt hier waar je voor komt! En in het team had ieder zijn eigen kwaliteiten die voor het geheel helpend waren. Voor mij was de prijs/kwaliteit van deze retraite een 9!”

Natalie
Online Brainspotting Trauma verwerking

Brainspotting: de sleutel tot een vrijer leven

Op mijn pad kom ik veel mensen tegen die worstelen om werk, relaties of leven structureel goed op de rails te krijgen. Niet zo gek, want dat is ook iets waar ik zelf lang mee heb geworsteld. Vaak ligt complex- of ontwikkeltrauma hieraan ten grondslag.

Brainspotting helpt heel goed om vastzittende emoties en trauma’s los te laten, ook uit je meest kwetsbare – preverbale – eerste levensfase. De kracht van Brainspotting trauma verwerking is dat jij helemaal zelf in de regie blijft (en daarmee niet over je eigen grenzen heengaat) en in tegenstelling tot bijvoorbeeld EMDR niet hoeft te praten of terug te gaan naar de concrete herinnering. De heling in het heden vormt het uitgangspunt van jouw helingsproces.

De effectiviteit van Brainspotting wordt steeds meer gestaafd met allerlei onderzoek. Wist je bijvoorbeeld dat onderzoek laat zien dat Brainspotting van 16 onderzochte therapievormen het meest effectief is? 

Mijn ervaring is ook dat het snel kan gaan, zelfs met iets waar iemand al jaren mee worstelt en in de reguliere zorg niet verder mee komt. Ik voel me dan ook dankbaar dat ik dit werk mag doen. En ook hier geldt voor: online sessies zijn vaak even effectief als offline.

Lees meer over wat Brainspotting voor jou kan betekenen

“Lars is een gids door en door. Hij is oprecht, vriendelijk en heeft de vaardigheid om diep te graven wanneer dat nodig is. Brainspotting werkt daarbij heel goed voor me; het geeft structuur, houvast en veiligheid. Het helpt me met het leren voelen. Dit maakt het mogelijk om zelfs via Zoom diepe en hele oude trauma’s op een rustige en veilige manier te helen… werkelijk prachtig!”

Lucia
Ik woon niet alleen meer op een berg, ik ben zelf een een berg.  Diegenen die mijn mijn begeleide meditatie hebben ervaren weten waar ik het over heb 😉

Leave a Comment