De ultieme Noorwegen pressure cooker experience

De ultieme Noorwegen pressure cooker experience

Jeetje wat een turbulente periode hebben we achter de rug. Emigreren, het neerzetten van een nieuwe onderneming, afgesloten geraken van de buitenwereld en nog veel meer uitdagingen. Kortom, een echte test om in onze kracht te blijven staan en trouw te blijven aan onszelf. Laat dat nou precies het thema zijn van mijn retraite staan voor jezelf! Hoe ons dat is afgegaan? Ik kan je vast verklappen, saai was het niet 😉 Nu de rust is weergekeerd hoog tijd voor een terug- en vooruitblik!

Emigreren naar Noorwegen

Op de langste dag van het jaar zijn we dan geëmigreerd naar Noorwegen! Het is heerlijk wonen hier in een fijn houten huis in de prachtige Noorse natuur. Ik voel me hier echt thuisl, iets waar mijn Noorse (moeder)roots vast een rol bij spelen. Maar gelukkig ook nog steeds in verbinding met mijn vaderland Nederland. Bijna elke werkdag heb ik wel een coach-, therapie- of intervisie sessie of andere online afspraak. Om vanaf mijn bureau te genieten van uitzichten zoals deze… En in de zomer regelmatig gezellig bezoek aan huis van vakantievierende vrienden.

Natuurlijk komt er van alles bij kijken om je hier te vestigen. Wat echt scheelt is dat mijn zus met haar familie hier al 15 jaar in de buurt woont. Ideaal ook als vraagbaak. Al binnen een maand na aanmelding waren we geaccepteerd als ZZP-ende inwoner. Dat levert naast rust ook allerlei voordelen op, zoals een gratis ZZP arbeidsongeschiktheidsverzekering en 30% lagere belastingen dan in Nederland. 

Mezelf uitdagen

Nu had ik – ondernemend als ik ben – naast emigreren ook bedacht om deze zomer meerdere retraites te organiseren. Nu samen met anderen, met meer deelnemers dan vorig jaar en op een nieuwe Noorse locatie. Pas in februari – wat best laat is – zijn we van start gegaan met het neerzetten en organiseren van de retraites.

Binnen een maand stond het team en de website en zijn we begonnen met werven. Niet heel grootschalig, een paar posts op social media, een nieuwsbrief en wat Google ads. Voldoende om beide retraites vol te krijgen met vrijwel allemaal onbekende mensen. Niks, sales tunnels en andere dure marketing trucjes dus. Onze succesformule? Een gat in de markt ontdekken met verdiepende retraites in Noorwegen, de juiste focus en energie er naartoe brengen en een persoonlijke contact met deelnemers opbouwen.

Uitdagende reis

Graag stimuleren we dat iemand op duurzame wijze reist. Helaas is reizen naar Noorwegen met trein en boot veel ingewikkelder dan het vliegtuig. Dat begint al met de route. Vele mogelijkheden, maar wat is de beste reisroute en hoe koop ik mijn tickets? Bovendien ben je bij gebrek aan een nachttrein 2 dagen onderweg en betaal je al snel veel meer dan vliegen als je de weg niet weet.

Nou vind ik het heel leuk om mensen te helpen met hun reis naar en in Noorwegen. Niet voor niets ben ik ooit afgestudeerd als verkeerskundige 😉 Dat helpen met de reis uitstippelen en boeken heeft mensen echt geholpen te boeken voor onze retraite. Nadeel van al dit maatwerk was wel dat het veel tijd kostte. Daarom streef ik volgende keer naar meer standaardisering door retraites aan te bieden inclusief een optionele kant en klare reis met trein en boot en/of rondreis in Noorwegen. Zoals mijn partner Marlí zegt, je kunt altijd nog een reisbureau beginnen…

De reis naar Andalsnes met de Raumabanen was top! Ook het wandelen naar de Rampenstreken (ondanks het weer) super! Alesund vond ik ook de moeite waard. De boottocht door de Geirangfjord was heel mooi! Leuke manier inderdaad om de fjorden te zien. In Alesund heb ik op mijn gemak gewandeld door de stad en verschillende tips opgevolgd van de site die jij mij eerder had doorgestuurd. Dat was een top site trouwens! Ook de wandeling naar boven gemaakt op die berg in Alesund en daar in het restaurant een soepje gegeten. Met een super uitzicht!
Marianne

Uitdagende storm

In de tweede retraiteweek werden we geconfronteerd met een onverwachte uitdaging: storm Hans. Deze legde Zuid-Oost Noorwegen voor bijna een week plat. ‘Noorwegen kreeg te maken met regenval van circa 100 tot 120 millimeter per dag, waardoor de grond verzadigd raakt met water. Daarnaast wordt de geografie van Noorwegen gekenmerkt door bergen met steile, harde wanden, waar het water zich als in een trechter verzamelt – en met grote kracht de rivieren afstroomt.’ 

Als gevolg hiervan reden ondermeer de treinen niet meer. En in minder dan een uur na aankomst van de laatste deelnemers was onze plek niet meer bereikbaar wegens overstromingen, modderstromen, landverschuivingen en een ingestorte spoorbrug (foto Lars Skjeggestad Kleven/NTB Scanpix via AP). Wat ben ik blij dat ik iedereen tijdig heb kunnen bereiken om hun reis te wijzigen en dat ik van alternatieven wist. Ik moet er niet aan denken dat de helft van de groep onze retraiteplek niet had kunnen bereiken.

Het extreme weer verbroederde – letterlijk no escape possible – maar leidde ook af van waar mensen voor kwamen. Mensen namen al de nodige stress mee en daar kwam ook nog de onzekerheid bij over hoe de storm zou uitpakken. Best spannend, zeker als ook de stroom en het mobiele netwerk uitvalt en de lieflijke beek naast ons huis uitgroeit tot een woeste rivier die bijna overstroomde.

Bovendien moesten we de eerste dagen vooral binnen zitten, wat in deze accommodatie niet ideaal was. Gelukkig was er de tweede helft van de week voldoende mogelijkheid erop uit te trekken. Dan merk je ook hoe voedend en ontladend de ongerepte en ruige Noorse natuur is, en hoe belangrijk dit is met zo’n intensief en transformatief programma. 

Terugkijkend naar de omstandigheden hebben we het echt mooi gedaan. We zijn erin geslaagd deelnemers meer mee te geven dan alleen een ervaring die weer vervliegt. Het bewustzijn is opgerekt en vaak integreren ze het geleerde in hun dagelijks leven. Zo blijkt ook uit de evaluatie en contacten die we nog steeds hebben met deelnemers.

Uitdagende én mooie samenwerking

Zo’n pressure cooker – wat retraites zijn –  levert voor mij een schat aan leerervaringen op voor het organiseren van volgende retraites, het samenwerken en ondernemen. In het samenspel leer je elkaar een stuk beter kennen en kom je jezelf en de ander onvermijdelijk tegen. Dat is ook het mooie van zo’n intensieve samenwerking, je weet echt wat je aan elkaar hebt en of je vervolg wilt geven aan de samenwerking. 

De samenwerking pakte in de retraite die ik zelf leidde uit zoals ik beoogde: we werkten fijn samen als team. Ervaren ondernemer en trainster Astrid was last minute ingevlogen als co-trainer en ik heb me door haar en mijn levenspartner Marlí enorm gesteund gevoeld in het dragen van de retraite. Ook het kookteam wist ons ondanks storm Hans elke dag weer te verwennen met gezond en lekker eten. Dankjewel iedereen die hieraan heeft meegebouwd en meegedaan!

We namen daarbij als team van dragers de tijd om samen te komen in wat er speelt, in een sfeer die stimuleerde om open en eerlijk te zijn en je kwetsbaar op te stellen. Dus soft op de relatie. Om ook scherp te kunnen zijn op de inhoud, mede dankzij het vermogen tot zelfreflectie en het nemen van verantwoordelijkheid voor je eigen gedrag. Wat nog niet zegt dat dit in de praktijk altijd lukte. Om daar vervolgens weer met mildheid, compassie en menselijkheid naar te kunnen kijken, ervan te leren en om te kunnen lachen!

Durf te ondernemen

Those who don’t jump will never fly

Leena Ahmad Almashat

Onze reis laat de kracht van intuïtief ondernemen zien: durven springen zonder alles van te voren uitgedacht en uitgewerkt te hebben. Een ontdekkingsreis waarin je met onzekerheden kan omgaan, fouten durft te maken, koers houdt en bijstuurt wanneer dat moet. Dat vraagt ook iets van de samenwerking: een flexibele, pragmatische instelling, met een balans tussen geven en nemen.

Ik ben trots op wat we hebben neergezet. Natuurlijk, er zijn de nodige verbeterpunten, maar dat hoort bij ondernemen. Kortom, dit smaakt naar meer! Volgend jaar ga ik voor een verdubbeling van het aantal retraites, samen met anderen die aansluiten op waar wij voor staan. Zoals co-trainer Astrid Hartog, deelneemster en Noorwegen fan Ineke van der Blom en Noorwegen fan Evelien Kouwer. Lees binnenkort meer hierover op onze Thrivability.nl website.

En hoe zit dat met jou, inspireert onze reis jou ook om met vallen en opstaan je verlangens nog meer te leven en je bestemming te volgen? Laat het me weten!

Venlig hilsen,

Lars Lutje Schipholt
lars@thrivability.nlthrivability.nl

ps. Heb je zin komende zomer om lekker te koken in Noorwegen voor 8 tot 15 personen, neem dan contact met ons op.

Deelnemers over de retraite Staan voor Jezelf 

Mooi programma! Ik ben echt weer dichter bij mezelf gekomen. Je krijgt hier waar je voor komt: leren staan voor jezelf! Het concreet oefenen met elkaar en het groepsproces helpen echt om stappen te maken. Er was naast individuele aandacht ook veel aandacht voor het groepsproces en vertrouwen dat het groepsproces z’n weg wel vindt.

In het team had ieder zijn eigen kwaliteiten die voor het geheel helpend waren. Marli, je bent een geweldige gastvrouw. En dank Lars voor je prettig leiderschap, dienend en de humor. Voor mij was de prijs/kwaliteit van deze retraite een 9!
Natalie
De retraite heeft veel geleverd van wat op de website beloofd wordt. Ik heb mooie inzichten gehad, pijn en verdriet doorvoeld en bevestigd gekregen. En wat een geweldige plek en uitzicht, om zen van te worden! Ik heb heerlijk gegeten, veelzijdig, gezond, voedzaam en smakelijk! Lars heeft de kar geweldig getrokken. Het programma gedraaid, meebewogen, met iedereen rekening gehouden, oplossingen gevonden. Super! Qigong van Marli was heel fijn! Ik zou de retraite aanbevelen voor wie last heeft van kindpijn.
Monique
Als top wil ik benoemen de zeer sterk waarneembare groei van bewustzijn van wie ik werkelijk ben. Daarnaast was de omgeving helemaal zoals ik me voorgesteld had.
Wiel
Ik ben dicht bij mezelf/ in mezelf gekomen, open en ontspannen. Ik heb afgelopen dagen ontdekt dat ik nog steeds met een meditatie zo diep in ontspanning kan raken, open voor wat mijn lijf me verteld. De oefeningen in tweetallen vond ik heel bijzonder om samen te delen op de ontdekkingsreis naar binnen. Het was bevrijdend om emoties te voelen die al jaren in mij huizen, het gevoel van tekortkomen te doorleven/ervaren werkt bevrijdend.

De begeleiding in de week zelf van Lars en Astrid was prettig en warm. Met aandacht voor iedereen. Jullie hebben echt alles uit de kast getrokken om er een fijne week van te maken voor iedereen. Steeds ook aangepast aan commentaar (flow) en wensen, heel flexibel en fijn. Ook de Qi Gong en de oefeningen die ik op maat kreeg van Marli heb ik als fijn en leerzaam ervaren. In plaats van mijn lijf te negeren heb ik ontdekt hoe fijn het is naar je lijf te luisteren. De brainspotting met Lars was bijzonder om mee te maken. Daar heb ik nu al effect van gemerkt, ik kan met meer rust naar mijn familie kijken, dank daarvoor.

En de locatie en het uitzicht in de bergen was fenomenaal. Ik heb echt veel geleerd en ervaren dat ik nog verder door ga zetten en gebruiken in mijn leven. Daar ben ik jullie dankbaar voor.
Caroline

Meer aanbevelingen